Rekord i craps

Rekordnoteringar förekommer i stort sett alla sporter och spel. Inom idrotten är det kanske tider för löpning eller centimeter för hopp. Inom spel kan det exempelvis vara hur stor en jackpott varit. Rekorden noteras med det mått som förekommer inom sporten eller spelet och vem som satte rekordet samt när det skedde. Ibland skryter stället eller arenan där rekordet sattes att "det var minsann här, hos oss, som rekordet sattes!". Guinness Rekordbok som på engelska heter Guinness Book of Records är det media där flest antal rekord noteras. Det förekommer många olika och även galna rekord som exempelvis att äta flest av en viss sorts maträtt på kortast tid.Rekorden har inspirerat många att vilja slå dem och det brukar väcka en viss uppmärksamhet. Boken som har funnits på svenska sedan 1968 och är numer en av världens mest sålda bok. Alla rekord måste vara mätbara, kunna bevisas och de måste vara möjliga att slå. Man frågar sig då, går det att sätta rekord i tärningsspelet craps och i så fall vari skulle detta bestå?

Svaret ligger i själva kastandet av tärningarna. Detta kast utförs av shootern och så länge denne kastare inte bryter sin rätt att kasta, fortsätter denne i kast efter kast eller rull efter rull.

Reglerna i craps är sådana att shootern lägger ut ett "come out" kast. Enligt bestämmelserna skall detta kast ske med en hand och tärningarna skall studsa mot sargen innan de lägger sig på spelplanen och visar sina ögon, det vill säga resultatet. Nu är det så i craps att om shootern inte slänger tärningarna så att de bildar talen två, tre eller tolv så fortsätter shootern att skjuta dem, och inte får denne slå en sjua då första kastet i en sådan serie måste vara en point.

För drygt sex år sedan, i Atlantic City var det en medelålders dam eller möjligen något äldre än så eftersom hon angavs vara mormor, som satte nytt rekord i craps genom att rulla tärningarna 154 gånger i oavbruten följd. Allt enligt reglerna så att kasten kunde fortsätta utan att denna svit kunde brytas. Damens namn är Patricia DeMauro och hon sade att detta endast var andra gången hon spelade craps, men att hotellet besökts många gånger för andra spel. Men detta stora antal rullningar i följd kanske craps blir nya favoritspelet. Någon matematiker räknade ut att chanserna att kunna kasta ett sådant resultat med 154 rullar, är en på 3 500 miljoner gånger. Sekvensen med detta rekord i kastande tog fyra timmar och arton minuter i anspråk och utspelade sig på The Borgata Hotel Casino and Spa. Man kan kanske anta att damen ifråga, efter detta flera timmar långa kroppsutövande kunde behöva detta spa för att vila upp sig. Om damen inte drabbades av tennisarm så torde det i alla fall varit fråga om crapsarm eller tärningsarm.